MEE REBUS
BAHAN UNTUK TUMISAN (di blend)
1. Udang geragau/Udang kering 2 sudu
2. Bawang Besar 2 bijik
3. Bawang Putih 3 Bijik
4. Lengkuas (sebesar ibu jari)
5. Rempah Kari Daging (agak2)
6. Kacang Tanah
7. Belacan
CARA MENUMIS LAUK - MEE REBUS
Panaskan periuk tumiskan semua bahan-bahan tumisan yang telah di mesin hingga kekuningan, kemudian masukkan air kedalam periuk dan biarkan ia sampai mendidih
masukkan sedikit tepong jagong
(1 sudu besar di bancuh dgn sedikit air sebelum masuk kedalam kuah)
ps: di kacau rata sehingga kuah mendidih (pastikan api jangan terlalu besar)
SETELAH KUAH MENDIDIH MASUKKAN
Kentang yang telah di mesin halus
masukkan Cebisan Daging/Taytel kedalam lauk, biarkan ia masak dgn api sederhana selama 15minit, kemudian masukkan serbuk perasa seperti ajinamoto dan garam, kacau hingga rata dan setelah 5 minit bolehlah di matikan api dan sediakan bahan mee serta hiasan mee rebus
Tahu di potong kemudian di goreng
lihat bahan lain yang perlu di sediakan seperti berikut
1. Telur (di rebus dan di kupas kulit dan di potong2)
2. Daun sop (di potong halus)
3. Cili Merah dan Hijau (di hiris halus)
4. Limau Sambal (tiada dalam gbr - di potong 2 dan di perah ke atas Mee Rebus)
ps: sebagai tambahan, buat sedikit sambal tumis, kemudian di letak 1 sudu ke atas mee rebus
(style org singapura makan sure ada sambal tumis, sedap, tryla)
so ENDINGnya masakkan ibu macam ni...
JEMPUT TENGOK YER... 😋👍
ps: Btw u all jangan lupa untuk like, subcribe dan komen di video ibu ok ty.
LINK Video click HERE
No comments:
Post a Comment