CARA MASAK INTI EPOK-EPOK
BAHAN TUMISAN:
Bawang Besar
Bawang Putih
Rempah Kari
Udang Geragau
Kiub Ikan Bilis
ajinamoto/garam/sedikit gula
daun sup (masukkan setelah inti masak)
CARA MASAK INTI KENTANG:
Panas kan kuali, masuk sedikit minyak dan tumis bahan di atas, kemudian masukkan kentang yang telah di potong dadu kedalam kuali, kecikkan api dan tutup kuali (kacau sesekali) kemudian masukkan kiub ikan bilis dan serbuk perasa dan sedikit gula, harus kerap kacau inti jangan sampai melekat di kuali, sebelum matikan api, masukkan sedikit daun sup kacau rata dan matikan api.
INTI YANG SUDAH SIAP
Beginilah rupanya inti yang sudah di masak jangan terlalu kering harus basah2 sikit
BAHAN MEMBUAT DOH/KULIT EPOK-EPOK
BAHAN2NYA:
sedikit Butter cup (di cairkan dan biarkan sejuk)
sedikit minyak (kalau tak nak gunakan minyak pun boleh)
Tepong 3 1/2 cawan (sukatan untuk 5-6 org makan)
air suam (dan sedikit garam, kacau hingga larut)
Bancuhan Doh sebelum dan sesudah di uli
Ceduk 3 1/2 tepung masuk ke dalam besin/bekas untuk menguli, tuangkan butter cair (gunakan sudu kalau butter cair panas) dan air suam (bercampur garam tu) kacau hingga rata, bila da sebati, baru gunakan tangan untuk ratakan semua tepong dan butter (uli hingga tepong sebati), biarkan sekejap (rehatkan tepong sekejap), kemudian ambil tepong dan buat bulatan sebesar bola pingpong, sehingga tepong habis.
Giling bebola tepong berbentuk bulat dan di isikan INTI kentang
Beginilah Epok-epok yang sudah di KLIM tepinya
GORENG EPOK-EPOK
Panaskan kuali, masukkan minyak untuk mengoreng, masukkan epok epok mentah kedalam kuali dan goreng dgn apu yang sederhana (api tak boleh besar takut epok2 terbakar dan hangus)
bila sudah masak tarik ketepi TOSkan epok epok tu dan baru di angkat letak kedalam tapis/pinggan, selamat mencuba insyaAllah boleh, kalau dah berjaya buat jangan lupa kasi tau di sini ok atau di you tube IbuKitchen
SELAMAT MENCUBA 😋
No comments:
Post a Comment