BAHAN BAHAN NYA
1. IKAT DAUN PUCUK MANIS (AMBIL HANYA DAUN NYA CUCI DAN BERSIHKAN)
2. 2 BIJIK KELEDEK (KIKIS KULIT DAN POTONG IKUT SUKA ANDA)
3. 1 CAWAN KACANG HIJAU (DI BERSIHKAN DAN DI REBUS HINGGA KACANG KEMBANG)
4. SANTAN KARA (2 KOTAK KECIK)
BAHAN RENCAHNYA:
1. 1 BIJIK CILI MERAH (DI HIRIS KASAR)
2. IKAN BILIS (SEDIKIT)
PS: KALAU ADE DAUN KUNYIT JUGA BOLEH DI MASUKKAN SEDIKIT(PEWANGI KUAHNYA)
*SECUKUP RASA GARAM DAN AJINAMOTO
CARA MEMASAK:
Panaskan air bersama kacang hijau (rebus hingga kembang)
sementara menanti kacang hijau kembang
bersihkan daun pucuk manis (1 ikat)
2 bijik keledek (kikis kulitnya dan di potong2 ikut suka anda)
cuci semua ...
potong bawang besar 1/2 bijik dan bawang putih 2 atau 3 bijik, 1 bijik cili merah (di hiris halus)
Setelah kacang kembang, masukkan santan 2 kotak,
api harus sederhana agar santan tidak berbuih, kemudian - kacau rata2
kemudian masukkan daun Pucuk Manis dan Keledek, kacau semua rata2
biarkan ia masak selamat 10 minit sampai semuanya dah masak & lembut
masukkan sedikit serbuk perasa kemudian kacau lagi biar rata
setelah lauk mendidih, periksa keledek kalau sudah lembut dan sayuran semua telah masak,
kalau dah masak, matikan api lauk dan boleh lah di hidangkan
bersama nasik panas
ps: sedap di makan bersama sambal belacan dan ikan masin
resepi sambal belacan di video lain k...
itu jer resepi kali ni, jangan lupa cuba dan beritau ibu korang dah cuba ke belum k?
No comments:
Post a Comment