Saturday, 27 July 2019
Vieatnamese GIANT Spring Roll & Sos
BAHAN PEMBALUT
1 pack Safoco (Rice Paper)
BAHAN UNTUK DI REBUS
Bee Hoon (bleh tukar pada soon
Cendawan/Musroom (bleh tukar pada sayuran lain)
Udang - 1 kilo (di buang kulit dan di belah dua buang kotoran udang)
Panaskan kuali, rebuskan bahas2 di atas dan toskan
SAYURAN YANG DI GUNAKAN
1 Bijik Lobak merah (carrot) - di parut memanjang atau di potong2 halus
1 Bijik Timun di hiris kulit dan di potong halus dan memanjang
1 pack Sayur Mix Salad (cuci bersih dan tos airnya)
20 cent Taugeh
ps: setelah semua bahan siap, teruskan process untuk membungkus..
CARA MEMBUAT POPIA
Sediakan bekas air dan rendam kulit popia (4 minit), setelah lembut angkat dan tos airnya,
letak di pingan atau papan untuk menyusun bahan2 sayuran, udang dan lain2nya di atas,popia
gulung perlahan-lahan (hati2 jangan sampai pecah) kemudian susun di pingan, ulang semua process mengulung hingga habis semua, bleh di makan terus dgn sosnya
CARA MEMBUAT SOS CILI
Thai Chili Sauce campurkan sedikit dgn bijan (Roasted White Sesame Seed) yg da di panggan skit, kacau rata dan bleh la di cecah makan dengan popia yang telah di sediakan tadi, selamat mencuba
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
LEMAK PUCUK MANIS - KELEDEK & KACANG HIJAU
BAHAN BAHAN NYA 1. IKAT DAUN PUCUK MANIS (AMBIL HANYA DAUN NYA CUCI DAN BERSIHKAN) 2. 2 BIJIK KELEDEK (KIKIS KULIT DAN POTONG I...
-
BAHAN PEMBALUT 1 pack Safoco (Rice Paper) BAHAN UNTUK DI REBUS Bee Hoon (bleh tukar pada soon Cendawan/Musroom (bleh tukar pada sa...
-
CARA MASAK INTI EPOK-EPOK BAHAN TUMISAN: Bawang Besar Bawang Putih Rempah Kari Udang Geragau Kiub Ikan Bilis ajinamoto/...
-
PS: Apa yang di ajarkan di sini hanya untuk panduan anda, dengan bertujuan berkongsi resepi ibubunda ku. Panaskan air dalam periuk, k...
No comments:
Post a Comment