TULANG SUM SUM/RUSUK KAMBING 4 kilo
Rusuk/daging sikit 1/2 kilo saja
* ps: Untuk hilangkan hamis, tulang tersebut harus di gaul bersama tepung gandum [2 gelas], di gaul rata rata
SAYURAN YG PERLUKAN:
Tomato (1 kilo di potong dadu)
Daun Ketumbar (di potong jangan terlalu halus)
ps: boleh campurkan dengan sayur broncoli hijjau dan putih, semuanya harus di potong jangan terlalu besar
Tomato (1 kilo di potong dadu)
Daun Ketumbar (di potong jangan terlalu halus)
ps: boleh campurkan dengan sayur broncoli hijjau dan putih, semuanya harus di potong jangan terlalu besar
BAHAN-BAHAN KUAH BEEFSTEAK
Rempah Beefsteak
Halia (sebesar jari manis)
Bawang Putih (5 bijik)
Bawang besar (10 bijik atau 1 kilo)
Tomato dan cili sos [agak agak]
CARA MEMASAK
Masukkan tulang sum sum/tulang rusuk kedalam periuk, paras air haruslah berada sedikit saja di atas tulang [pastikan jangan terlebih air] rebuskan tulang selama 3 sehingga daging empuk atau masak
kmudian masukkan rempah beefsteak kedalam tulang yang sudah pun masak/empuk, kacau hingga rempah dan tulang sebati masukkan halia, bawang putih dan bawang besar yang sudah di mesin kedalam periuk, masukkan carrot/lobak merah tomato kacau lauk sehingga mesra semua, masukkan cili sos dan tomato sos masukkan tomato puri kacau kemudian tutup periuk biarkan mendidih sekejap lebih kurang 10 minit akhir sekali baru masukkan daun ketumbar kacau rata rata kemudian bolehlah di hidangkan, makan bersama roti prancis, lebih sedap kalau roti di bakar dulu dan makan panas panas. selamat mencuba
Rebus tulang 3 JAM (sekurang2nya 3 jam)
*resepi nenek
watch live video of me cooking this resepi click HERE
No comments:
Post a Comment